Somelier pana la ultima picatura

FB_IMG_1488916216065

Mereu interesata de dezvoltare personala si de a invata cat mai mult din fiecare domeniu, am hotarat sa imi implinesc un vis cu care cochetam de ceva timp, si anume, acela de a invata mai mult despre vinuri.

Asadar, la revenirea mea in Romania, am inceput sa particip la cat mai multe evenimente, targuri si sa imi petrec cat mai mult timp alaturi de somelieri, pentru a invata direct de la profesionisti.

Dupa ce m-am inscris la Scoala pentru Cursul de Somelier prima intrebare venita din partea cunoscutilor a fost: „pentru ce iti mai trebuie o diploma la colectia pe care o ai deja?” Dar viata mea a urmat mereu o zicala speciala, si anume: „Educatia este cea mai puternica arma pe care o putem folosi pentru a schimba lumea!”

Pentru cei mai putin cunoscatori, urmatoarea intrebare era „Ce este somelierul?” Dupa ce era pronuntat cuvantul magic “vin”, nu mai conta ce inseamna cu adevarat notiunea de somelier, concluzia era deja stabilita…hmm…investeste intr-un curs de baut.

Cand spunem cuvantul somelier, mintea ne duce catre un personaj exotic, un vrajitor care, numai el stie cum, citeste calitatile unui vin bun. Pentru a deveni un somelier bun implica multa experienta si o multitudine de cunostinte despre vinuri si mancaruri (inclusiv ingredientele folosite si modul de preparare a acestora) pentru a le putea asocia.

Spre uimirea noastra, a invataceilor, in afara de toate informatiile proaspat acumulate sau reactualizate din istorie, geografie, fizica, chimie, am mai invatat ca in lumea gusturilor rafinate, recomandarile somelierului pot fi si in asocierea culinara cu apa…exact…apa, ai citit bine…care poate contribui in mod semnificativ la intregirea satisfactiilor olfactive si gustative.

In tarile din Occident, asocierea corecta a preparatului culinar cu apa si cu atmosfera, a devenit un trend al restaurantelor care isi prezinta meniurile atent selectionate de catre un specialist in gustul acestui lichid, chiar daca pentru noi apa reprezinta doar sursa de energie sau de calmare a senzatiei de sete.

La curs, am avut colegi de toate varstele si provenind din domenii diferite de activitate. Oricat de aglomerate erau zilele noastre, seara, ne prezentam constiinciosi pentru a ne dezvolta cat mai mult orizontul de cunostinte.

Recunosc ca oricat de interesati eram de a acumula cat mai multe informatii, dupa o zi de munca si dupa prima parte de curs, care era teoretica, inevitabil, oboseala nu ezita sa se resimta.

Pentru a ne mentine cat mai mult concentrarea, profesorul ne-a propus un ajutor si anume, sa ne invioram cu o cafea.  Dupa ce i-am urmat sfatul, atmosfera in sala de curs s-a schimbat vizibil, ca urmare, cu totii ne-am schimbat atentia de la vin catre lichidul magic care si-a pus amprenta intensa prin aroma desavarsita si pronuntata.

images

Profesorul ne-a zambit increzator mentionand ca acesta este primul secret intr-o relatie deosebita cu studentii si partenerii sai. Colaborarea cu furnizorul sau La Fântâna, ii ofera  un pachet complet de servicii de aprovizionare cu apa si cafea, dar si cu echipamente speciale pentru a pune in valoare proprietatile acestora.

Asadar, secretul gustului cafelei Kafune nu consta doar in calitatea soiurilor de cafea si reusita amestecului acestora, ci si in aparatul special asigurat de catre La Fântâna. Prin sistemul unic de rasnire la preparare si extractie obtineam mereu cafea proaspata cu gust deplin.

Cursurile au devenit tot mai interesante si cu fiecare zi am invatat tot mai multe secrete despre vinuri. Dupa fiecare degustare pastram cu sfintenie langa diversele sortimente de vin si paharul de apa, pentru a ne hidrata.

Profesorul nu inceta sa ne uimeasca cu informatiile oferite, mentionandu-ne intr-una din lectii ca pentru mult timp, una dintre cele mai pure ape din lume numita si “sampania de la robinet” era chiar apa potabila din reteaua de alimentare a metropolei New York.

Spre finalul cursului ne-am sfatuit si am hotarat ca nu putem ajunge somelieri brevetati daca nu studiem detaliat si apa. Asadar, iata-ne antrenandu-ne narile si papilele in descoperirea gustului neutru placut si a continutului echilibrat de minerale al apei La Fântâna care ne hidrata la fiecare curs.

promo_la_fantana

Aceasta scoala m-a captivat cu fiecare moment petrecut alaturi de colegi si de Maestrul Somelier, a fost una dintre cele mai interesante si  de real folos experiente din viata mea, dar cel mai important, mi-a deschis noi orizonturi si m-a invatat sa pot recomanda si justifica alegerile cele mai potrivite in privinta lichidelor de consum .

La finalul acestei aventuri am obtinut Brevetul de Somelier, am invatat secretele meseriei de la unul dintre cei mai mari profesionisti in domeniu, Sergiu Nedelea, numit si Cavalerul Vinului European, si mai ales, am descoperit bauturile mele preferate: apa de izvor La Fântâna , cafeaua Kafune si Feteasca Neagra Apogeum de la Domeniile Tohani.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017.

Anunțuri

Un gând despre „Somelier pana la ultima picatura

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s